Betalningsanmärkning

Enkelt förklarat är en betalningsanmärkning ett tecken som används för att markera att man någon gång inte har skött sina betalningar. Det är i princip alla utom de allra minsta skulderna som kan leda fram till en betalningsanmärkning om dessa inte betalas. Detta medför att det är viktigt att betala även småskulder om man vill slippa anmärkningar.

Något som inte är speciellt känt när det gäller betalningsanmärkningar är att det faktiskt inte är Kronofogden som utfärdar betalningsanmärkningar. Det är faktiskt ett samlingsord som kreditupplysningsföretagen använder för fakta de tar in. Sen kommer ju en stor del av detta från just Kronofogden.

Problem pga betalningsanmärkningar

Har man en eller flera betalningsanmärkningar kan detta ställa till stora problem. Det är inte bara så att det blir svårt att få låna pengar utan det finns även stor risk att det blir svårt att hyra en lägenhet, skaffa olika typer av abonnemang m.m. I princip kan man säga att alla ekonomiska transaktioner där du inte betalar i förväg riskerar att nekas pga betalningsanmärkningarna.

Om det är just pengar man vill låna riskerar detta att bli svårt när man har en betalningsanmärkning för att långivarna ser anmärkningar och därmed tycker att det är en större risk att låna ut. Detta är ett synsätt som speciellt de äldre klassiska bankerna har. Bra är då att det faktiskt finns nyare aktörer på marknaden som istället för att se så mycket till den ekonomiska historian istället mest tar hänsyn till den framtida betalningsförmågan. Detta medför att om ekonomin i övrigt är i bra skick så ska det inte vara svårt att få låna pengar av dem. Tyvärr kan det finnas en risk att dessa långivare tar ut en lite högre ränta.

Hur länge finns anmärkningarna?

Är du privatperson kommer en betalningsanmärkning att hänga med i tre år. Detta är oavsett om du betalar tillbaka skulden eller ej under denna tiden. För företag hänger betalningsanmärkningar med i fem år istället för tre.